Дент Eстет занимливости

Интересни факти

Интересни факти и случувања поврзани со стоматологијата.


формирање заби

Дали знаете кога се формираат нашите заби?

Нашите заби почнуваат да се формираат уште пред да се родиме!

Зошто е добро да јадете ананас?

Ензимот во ананасот наречен бромелаин се верува дека делува како природен отстранувач на дамки со растварање на плакот кој се наоѓа на површината на вашите заби.

Што најпрво забележуваат луѓето кога ќе сретнат некого?

47% Насмевката
31% Очите
11% Мирисот
7% Облеката
4% Косата

Причина плус за да се напиете чаша црвено вино.

Хемикалиите во црвеното вино наречени проантоцијанидини имаат силни антиоксидантни својства, кои ги спречуваат бактериите од лепење на плунката и забите.

Зошто почесто да консумирате кокос?

Познат по неговата слаткост, кокосот има и доста корисни својства. Всушност, истражувањата покажуваат дека тој може дури и да се бори против расипувањето на забите.

Колку паста се троши годишно?

Годишно на светско ниво се трошат по 14 милиони галони паста за заби.

Дали знаете дека…

25% од возрасните луѓе над 65 годишна возраст ги имаат изгубено сите свои природни заби.

Дали сте знаеле дека…

Устата на полжавот не е поголема од врвот на една игла, а може да има повеќе од 25 000 заби.

Дали знаете колку видови бактерии има во устата?

Повеќе од 300 видови на бактерии го сочинуваат денталниот плак.

Колку време трошат децата за стоматолог?

Повеќе од 51 милиони часа на училиште се губат секоја година од страна на децата поради болести поврзани со забите.