Темелна стоматолошка грижа

Секогаш сме тука да ви помогнеме да добиете убава и здрава насмевка. Може да очекувате премиум грижа и максимална посветеност од тим од професионалци.

Општа стоматологија​

Половина од луѓето во светот страдаат од орални заболувања, како што се расипување на забите и заболување на непцата, што може да влијаат на секој аспект од животот.

Болестите на устата и забите може да предизвикаат непријатност и болка и да бидат поврзани со други сериозни здравствени проблеми. Одржувањето на оралното здравје е од суштинско значење за општото здравје и благосостојба.

Во Дент Естет нудиме целосни стоматолошки третмани.Веруваме во превентивна стоматологија. Редовните прегледи ќе обезбедат одржување на оралното здравје и сите проблеми откриени рано ќе поминат со минимална интервенција.

Нашите општи услуги:

 • Прегледи
 • Круни и мостови
 • Профилакса и чистење
 • Екструзија
 • Бели пломби
 • Протези

Орална хирургија

Орално – хируршките интервенции опфаќаат широк спектар на хируршки интервенции кои се изведуваат со локална анестезија за третман на проблемите поврзани со усната празнина и забите.
Оваа област ги вклучува процедурите за поставување на дентални импланти, отстранување на проблематичните умници, орално – хируршки интервенции кои ќе помогнат во решавање на некоја ортодонтска аномалија, и разни патолошките промени на главата и вратот, како што се хирургија на вилиците, различни методи при неупешен третман на забите – апикотомии, цистектомии, атипични екстракции итн.

Дентална имплантологија

Процедурата за поставувањето на денталните импланти е кога оралниот хирург поставува дентален имплант – еден вид на вештачки корени на забите во Вашата вилица. Овие импланти се поврзуваат со коската, односно се остеонтегрираат и на тој начин им се овозможува на пациентите да ги вратат забите кои се изгубени. Денталните импланти се опција или пак избор ако Ви недостасуваат еден или повеќе трајни заби. Тие се направени да изгледаат, да се чувствуваат и да функционираат како Вашите природни заби. Денталните импланти може да ги заменат забите кои се изгубени поради повреда, болест на непцата (пародонтопатија), расипување на забите или разни видови на орални инфекции. Ако забот Ви недостасува подолго време, може да имате повлекување на коскената маса. За ова е потребен поставување на вештачка коска (коскени графтови) за време на поставувањето на денталните импланти или претходно.
Целокупниот тим во нашиот стоматолошки центар, предводен од проф. д-р Киро Папакоча, специјалист по орална хирургија со долгогодишно искуство е спремен да одговори на сите Ваши барања, потреби и предизвиците кои ги носи оваа значајна стоматолошка област.

Пародонтолгија

Црвенилото на непцата, расклатеноста на забите, непријатниот мирис од устата, како и појавата на крварењето после четкањето на забите  се главните симптоми на една пародонтална болест – пародонтопатија (или општо позната пародонтоза).

Оваа болест нема симптоми, како болка или оток, поради што многу често пациентите доцна се јавуваат за третман.

Нашата ординација Ви нуди широк спектар на интервенции во насока за подобрување и лекување на пародонтозата. Кај нас се применуваат модерни начини на ултразвучна обработка на пародонталните џебови и полирање на забите, како и ласерска стоматологија со современ мекоткивен и тврдоткивен ласер ErYAG и Nd:YAG. Кај некои пациенти при напредната форма на пародонтална болест може да се препорача и изведување на хируршка интервенција во комбинација со употреба на вештачка коска (коскен графт).

Дел од третманот на ова заболување претставува напредување на оралната хигиена која опфаќа едукација на пациентите за правилно четкање на забите.

Естетска стоматологија

Естетската стоматологија вклучува комбинација на третмани за подобрување на бојата и обликот на забите и непцата.

Белењето е меѓу најпопуларните процедури во козметичката стоматологија, бидејќи може значително да го подобри изгледот на забите.

Промената и степенот на избелување варира од човек до човек, но кај сите може да се очекува посветла нијанса, особено кај потемни заби. Белеењето може да се изведе професионално во ординација или во домашни услови.

Во Дент Естет добивате:

 • Професионално белеење во ординација користиме високо концентриран пероксиден гел кој се аплицира врз забот.
 • Внатрешно (Ендодонтско) белеење. Во контраст на традиционалното белеење каде гелот се нанесува на надворешноста на забот, при ендодонтското белеење гелот се внесува во комората (внатрешноста) на забот. Процесот трае 1-3 дена.

Ортодонтски третман

Во Дент Естет  ортоднтски третман опфаќа мобилни и фиксни протези како и третман на ТМЗ.

Фиксните ортодонтски апарати се состојат од метални брекети и лакови од различен материјал и дебелина во зависност од случајот и фазата на терапијата.

Мобилните апарати се ортодонтски помагала кои пациентот може да ги отстрани и вметне самостојно. Се изработуваат во лабораторија врз база на отпечаток од форма на забните лакови и непцето. Некои особено важни ортодонтски проблеми се решаваат полесно ако се третираат на рана возраст.

Во Дент Естет имаме различни мобилни протези :

 • Алајнери - серија проѕирни индивидуални калапи произведени од компјутерски систем.
 • Миофункционални апарати. Работат користејќи ги природните сили на усните, јазикот и мускулите за џвакање.

Дигитален ренген апарат и панорама на заби

Нашата ординација користи дигитален дентален рендген апарат, кој го претставува врвот на индустријата за рендген со минимална емисија на Х-зраци.

Погоден и лесен за ракување за максимална удобност и безбедност на пациентот.

Во Дент Естет радиографијата вршиме:

 • Со минимално зрачење на пациентот (дури и 90% помалку од класичното рендгенско снимање)
 • Значително поголема прецизност на снимање и подобри дијагностички можности

Ендодонција

Здрава пулпа – убава насмевка.

Лекувањето на заболени заби е од исклучиво значење за здравјето и благосостојбата на вашиот целосен организам.

Во Дент Естет успехот од ендодонтската терапија е значитечлен т.е. од 10 третирани заби, 8 до 9 се потполно и успешно излекувани.

Ендодонтскиот третман е стоматолошка процедура која вклучува:

 • дијагноза и
 • лекување или третман

на внатрешноста на забот.

Пациентите пред се!

За здрава насмевка!

За да закажете термин или консултација, пополнете го формуларот и ние ќе ви одговориме што е можно поскоро. Алтернативно, добредојдени сте да ни се јавите или да ни испратите е-пошта и со задоволство ќе одговориме на сите ваши прашања